Katalog nábytku
Přihlásit se

Prihlásit se k svému účtu Create an account if you do not have

Přihlásit se Registrace

Vlastnosti nábytku z laminované DTD

Proč je laminovaný DTD nábytek tak pohodlný a jaké jsou nevýhody tohoto materiálu.

Laminovaná DTD je materiál, ze kterého se vyrábí lví podíl nábytku ve středním a rozpočtovém segmentu. Důvodem tak vysoké prevalence je pevnost, levnost a praktičnost materiálu. LDTD se vyrábí z dřevěných třísek, které se slisují do vrstev požadované tloušťky. Integritu povrchu zajišťují formaldehydové pryskyřice, které při zahřívání spojují jednotlivé částice. Poté získaná deska podléhá laminování – povrch se upravuje barevným krytem. V této fázi získává DTD vzhled, na který jsme jako uživatelé nábytku zvyklí. Povrch může být jednobarevný, být buď matný nebo lesklý, napodobovat pravé dřevo nebo kámen. Díky rozmanitosti vrstviček vzniká unikátní nábytek.

Výhody výrobků z LDTD

Laminovaná DTD je moderním materiálem pro výrobu nábytku podle určitých ukazatelů, který dokonce přesahuje pravé dřevo, z něhož se vyrábějí drahé výrobky. Jeho hlavními výhodami jsou:

  • Bezpečnost. Slisované dřevěné třísky, spojené formaldehydovými pryskyřicemi, jsou pod polymerovou fólií, která je zodpovědná za ekologickou čistotu materiálu. Horní ochranný povrch laminované DTD je tvořena rovnoměrnou impregnací papíru melaminovými pryskyřicemi. Pod vlivem vysoké teploty a tlaku se promění v pevné krytí, které dokáže účinně odolávat vnějšímu poškození;
  • Pevnost a trvalost. LDTD desky jsou na 100% plné v důsledku lisování a impregnací pryskyřicí. Tím je zajištěno, že nemají žádné dutiny, které snižují pevnost materiálu. Obecně je LDPE nábytek velmi odolný vůči opotřebení, proto se používá v kancelářích, stavebnictví, výrobě, školách a nemocnicích;
  • Nízká cena. Pro výrobu desek se používají odpadní produkty dřevozpracujícího průmyslu, kterí mají nízkou cenu. Hlavní podíl nákladů na materiál tvoří náklady na lisování, impregnaci a lepení fólií;
  • Jednoduchost zpracování. K výrobě nábytku se používá LDTD v listech. Jsou řezány na díly požadované velikosti a olepeny okrajem, aby se zabránilo případnému poškození a aby měly estetický vzhled;
  • Odolnost vůči vlhkosti. Fóliové krytí a speciální impregnace dřevěných vláken činí materiál odolným vůči zvyšené vlhkosti. Proto LDTD se dá používat jako kuchyňský a koupelnový nábytek;
  • Snadnost péče. K udržení pečlivého estetického vzhledu nábytku z LDTD stačí pravidelné mokré úklidy. Jakékoliv znečištění na povrchu se snadno odstraní, přičemž lze používat domácí chemii.

Jednou z výhod laminovaných desek je rozmanitost barevného spektra, která odpovídá současným možnostem fototisku. Na fasádách nábytku lze vytvořit jakýkoliv vzor.

Nevýhody nábytku z DTD

Laminovaná DTD jako materiál pro výrobu nábytku také není ideální. Mezi její hlavní nevýhody patří:

  • Potenciální zdravotní riziko způsobené obsahem formaldehydových pryskyřic.

Jejich obsah určuje oblast použití daného druhu materiálu. Zároveň existuje LDTD, která je povolená k použití v prostorách určených pro děti na úrovni státních norem;

  • Není možné obnovit vzhled výrobku po poškození.

I když se podaří restaurovat dřevěný nábytek – brousit nebo znovu nalakovat, nelze totéž udělat s výrobky z LDTD. Je možné levně koupit stejný nový výrobek s podobným krytím nebo nahradit jednotlivé poškozené prvky;

  • Možnost, že se vlhkost dostane do tloušťky materiálu. Zase to může být způsobeno poškozením krytí nebo okraje nábytku. Pod vlivem vlhkosti se deska roztahuje, což výrazně ovlivňuje estetiku výrobku;
  • Nesmí být jemně zpracováno. Na povrch nelze aplikovat vyřezávaný vzor a rozmanitost geometrie výrobků je omezená rovnými přísnými tvary, ve kterých mohou být zaoblené rohy. LDTD se neohýbá.

Obecně lze říci, že přítomnost ochranné fólie a okrajů je zárukou dlouhodobého používání LDTD nábytku. Její poškození činí výrobky nebezpečnými pro zdraví a citlivými k vnějším vlivům.

Základní typy LDTD pro nábytek

Existují více druhů materiálu LDTD. Nedá se rozeznat desky různých výrobců pouze podle jejich vzhledu, který je mimochodem velmi podobný. Jeho vlastnosti určují:

  • složení směsí;
  • povrchová struktura;
  • stupeň zpracování;
  • ukazatele vnější vrstvy;
  • značka a odrůda.

Ve výrobě se často používá texturovaná LDTD – citronová kůra (PE) nebo imitace dřevěných pórů. Značka SM je vhodná pro výrobu vnitřních příček.

V závislosti na emisních ukazatelích formaldehydu se vyznačují třídy E05, E1 a E2. Třída je považována za nejbezpečnější. Z tohoto materiálu se vyrábí dokonce i dětský nábytek. Dřevotřísky třídy E1 jsou vhodné pro jakékoliv výrobky, které jsou určeny k použití dětmi. Tyto výrobky jsou bezpečné pro použití v obytných a veřejných prostorách. Řada evropských výrobců zastavila výrobu desky třídy E2. Je třeba je odmítnout ve prospěch těch bezpečnějších.

V závislosti na účelu může být nábytek vyroben ze standardní LDTD, odolné vůči ohni nebo vlhkosti. Polymerové krytí chrání materiál před vlhkostí.

Tloušťka desek se může měnit v rozmezí od 8 do 38mm, což umožňuje jejich použití při výrobě nábytku a stolních desek. Vysoce kvalitní materiál má několik vrstev – baculatý vnitřní a hustý vnější. Zvýšená hustota je dosažena použitím drcených hoblin, které jsou schopné lépe fixovat upevňovací prvky.

Barevná paleta nábytku z laminované DTD

Krytí laminované DTD může být matné a lesklé, texturované nebo hladké. Velká rozmanitost formátů vnějších krytí umožňuje experimenty s designem nábytku. Pro jeho výrobu se vybírají desky:

  • jednobarevné hladké nebo texturované;
  • imitující pravé dřevo;
  • lesklé;
  • s aplikovaným vzorem.

Díky velké rozmanitosti barevných variant s nábytek z LDTD vyrábí pro různé prostory – kanceláře, kavárny, dětské a školní zařízení, kuchyně, obývací pokoje, ložnice. Výrobky z tohoto materiálu mohou vypadat draze a luxusně, a přitom zůstávat rozpočtové. Toho lze dosáhnout díky vysoké přesnosti imitace pravého dřeva – na fólii se přenese nejen jeho původní vzor, ale také se zkopíruje jeho struktura.

Při výběru odstínu nábytku z LDTD berte v úvahu, že světlé barvy vizuálně rozšiřují prostor a naplňují ho světlem. Jsou skvělé pro interiéry ve stylu provence nebo minimalismu. Zároveň není nutné volit povrch bez textury – dřevěné dekory vypadají skvělé ve světlém odstínu. Tmavé odstíny nábytku vyhovují klasickým interiérům, ale také moderním a stylu empír. Ty se dobře vyznačují na světlém pozadí a zaplňují prostor. Tmavé odstíny jsou schopny dát místnosti důkladnost. Takovýto nábytek může být vhodný pro prostorné pokoje s dobrým osvětlením, protože může být v těsném prostoru příliš zatlačující. Teplé dřevěné odstíny dávají interiéru hloubku.

Velká rozmanitost odstínů textur LDTD umožňuje vytvářet originální kombinace. Nábytková sestava má často několik barev, které se vzájemně doplňují a vytvářejí zajímavé akcenty. Teplé světlé odstíny dodávají energii a pozitivní náladu. Studené odstíny pomáhají vytvořit přísný a zdrženlivý interiér.

Při výběru nábytku z LDTD je důležité vzít v úvahu, jak vzor ovlivňuje vnímání prostoru. Vertikální vzory jsou schopny vizuálně zvýšit stropy. Horizontální – rozšířit prostor.

Jak správně vybrat nábytek z LDTD

Vybírat nábytek z LDTD pouze na základě externích údajů není správné. Je třeba vzít v úvahu, že vizuální zpracování – je pouze vnější laminování, které má malý vliv na ukazatele pevnosti a životnosti výrobku. Mnohem důležitější je ujistit se, že materiál je bezpečný a požádat prodejce o certifikáty kvality výrobku. Odpovědní výrobci nábytku si sami vybírají laminované DTD pro koupelny a kuchyně s požadovanými ukazateli ochrany vůči vlhkosti a ohnivzdornosti.

Při výběru nábytku z LDTD se zeptejte, kdo je výrobcem desek. Evropské výrobky obvykle mají vyšší kvalitu díky zvýšené kontrole dodržování norem. Takový nábytek vydrží déle. Evropské výrobky nejsou dražší jen tak. Při jejich výrobě se obvykle používají dražší a zdravotně nezávadné lepidla. Přičemž vnější pokrytí se může jen málo lišit.

Při koupi nábytku si dejte pozor, zda jsou všechny okraje lepené. Někteří výrobci z úsporných důvodů nechávají neošetřenou stranu, která bude přiléhat ke zdi a proto bude neviditelná. Nezapomeňte si, že kvůli otevřenému proudění vzduchu se mohou uvolňovat škodlivé chemikálie. Navíc přes něj může pronikat vlhkost, která způsobí bobtnání LDTD.

Kategorie produktů

Přečtěte si také

Vlastnosti nábytku z laminované DTD Vlastnosti nábytku z laminované DTD Laminovaná DTD je materiál, ze kterého se vyrábí lví podíl nábytku ve středním a rozpočtovém segment
Jak rychle odstranit škrábance z nábytku Jak rychle odstranit škrábance z nábytku I ten nejdražší a nejkrásnější nábytek není chráněn před drobnými vadami, jako jsou škrábance a trhl
Jak doma rychle a kvalitně vyčistit pohovku Jak doma rychle a kvalitně vyčistit pohovku Většina z nás tráví hodně času pravidelným uklízením. Úklid se však často omezuje pouze na odstraňov
Jak zařídit dům stylově a pohodlně na podzim Jak zařídit dům stylově a pohodlně na podzim S příchodem podzimu se dny zkracují, začíná pršet, venku je znatelně chladněji. Právě v tomto ročním
Vyberte si možnosti půjčky
Úvěrový plán Počet splátek Měsíční platba Podmínky pro půjčku
  • K úhradě s DPH: 0
  • Měsíční platba: 0

*Úvěrová kalkulačka pro přibližnou měsíční splátku

Přihlásit se
Obnova hesla

Přihlášení přes sociální sítě

Nemáte účet Registrace
Obnova hesla
Zašleme vám SMS s novým heslem
Registrace

Přihlášení přes sociální sítě

Máte účet  Přihlásit se
Úspěšně odesláno

Děkujeme za vaše kontaktování.
Brzy vás budeme kontaktovat, abychom to potvrdili.

Děkujeme za přihlášení k odběru!

Potvrďte svůj e-mail na zadaný e-mail

Zpětná vazba
Doba provozu call centra Po-Pa: 8:00 – 16:00
So, Ne: zavřeno
Servisní oddělení +420 777 831 293 service@dubok.cz
Vyberte vaše město
Upravit objednávku
Částka
  • Zboží: 0
  • K úhradě s DPH: 0 Kč