Katalog nábytku
Přihlásit se

Prihlásit se k svému účtu Create an account if you do not have

Přihlásit se Registrace

Jak doma rychle a kvalitně vyčistit pohovku

Příčiny znečištění pohovky

Pro většinu z nás je těžké si představit, kolik špíny a nebezpečí může být v běžném čalouněném nábytku. V husté vazbě dekorační tkaniny se nachází spousta mikroorganismů, které mohou mít negativní vliv na vaše zdraví:

prachoví roztoči a alergeny. Koberce s vysokým chlupem nejsou jediným místem, kde se shromažďuje velké množství znečištění. Roztoči, kteří jej považují za svůj domov, jsou v každém čalouněném nábytku. Představují skutečné zdravotní riziko, zejména pro lidi s alergiemi.

plísně. V období vysoké vlhkosti je tento problém mimořádně aktuální. Rozlitá tekutina na pohovku také způsobuje vznik plísní. Měkká tkanina dobře absorbuje vlhkost, což vytváří příznivé podmínky pro růst plísně. Kromě nepříjemného zápachu se do dýchacích cest mohou dostat spóry plísní, které způsobují alergické reakce.

viry a bakterie. Snadno se přenášejí z jednoho povrchu na druhý, mohou se dostat do vašeho domova s oblečením, taškami nebo dokonce s věcmi, které jste právě přivezli z obchodu. Spoustu mikroorganismů přenáší na povrch pohovky domácí zvířata. Viry a bakterie mohou způsobit různé nemoci, pokud se dostanou do vašeho těla.

Pohovky se snadno znečistí z důvodu usazení prachu nebo kontaktu s osobami, které je používají. Lidská kůže je pokryta přírodním mastným mazivem. Přestože je bezpečná pro zdraví, může vytvářet příznivé podmínky pro růst bakterií, což přispívá k rozvoji nehygienických podmínek. Postupně se látka “mastí” – pokrývá se tmavšími skvrnami. Kromě neestetického vzhledu je důležité si uvědomit nebezpečí, které spočívá v hromadění nečistot a bakterií. Musíte se naučit, jak se o pohovku správně starat. Pravidelný domácí úklid v kombinaci s profesionálním chemickým čištěním (které lze provádět jednou, dvakrát ročně nebo dle potřeby častěji, pokud jsou v domě děti nebo zvířata), pomůže zachovat estetiku nábytku a jeho bezpečnější použití.

Jak vyčistit látkovou pohovku

Pokud plánujete provést mokré čištění čalouněného nábytku doma, doporučujeme nespěchat. Nejprve je třeba zjistit z jaké látky je čalounění vyrobeno. Různé materiály mohou jinak reagovat na horkou vodu nebo odstraňovače skvrn, a některé materiály vůbec nejsou určeny k praní. Proto doporučujeme, abyste našli cedulku a ověřili tuto důležitou informaci:

W – znamená možnost použití vody při čištění;

S/W – umožňuje použití vody a speciálních prostředků;

S – krytí je určeno pouze čištění příslušnými látkami;

X – lze použít pouze suché čištění.

Každému druhu čištění musí vždy předcházet odstranění suchých částic pomocí vysavače. V opačném případě situaci jen zhoršují různé drobky a prach, protože při nasáknutí budou ještě více pronikat do vazby vláken tkaniny. Mokré úklidy je lepší provádět v létě, kdy je pohovka schopna rychle vyschnout. Mokrý nábytek se nesmí používat, protože při kontaktu s tkaninou se nahromadí ještě více špíny.

K odstranění skvrn doma lze použít běžné prostředky, které jsou k dispozici v obchodech. Pokud je použití odstraňovače skvrn zakázáno pokyny, doporučuje se vytvořit domácí prostředek jemnějšího působení. K tomu stačí smíchat 1 polévkovou lžíci prostředku na mytí nádobí, octa a přidat 2 sklenice vody. Roztok lze aplikovat na povrch čalounění pomocí spreje nebo v něm namočit mikrovláknovou utěrku, která se pak aplikuje na místo znečištění. K odstranění starých skvrn může zabrat více práce, musíte být opatrní, abyste nepoškodili látku při intenzivním tření.

K odstranění nepříjemných zápachů z pohovky se používá běžná jedlá soda. Rozsypte ji na látku a místa znečištění. Nezapomeňte použít pohlcovač pachů tak, aby se dostal i na opěradla, stehy a štěrbiny. Poté je třeba nechat přípravek působit 20 až 60 minut, pak vyluxovat. Dále můžete použít vodní roztok sody, který si nejen dobře poradí se zápachem, ale také odstraňuje skvrny.

Jedním z nejdostupnějších způsobů, jak vyčistit pohovku doma, je použití běžné pěny na holení. Prostředek stačí aplikovat rovnoměrně na znečištěné místo a jemně rozetřít štětcem nebo hadříkem. Poté se místo zpracování očistí vodou a vysuší.

Nepoužívejte radikální prostředky, jako jsou rozpouštědla nebo agresivní chemikálie. Tímto způsobem můžete zcela zničit potahový materiál. Je lepší pozvat odborníky, kteří nabízejí úklidové služby. Výrobci čalouněného nábytku doporučují vždy vyhledat specializovanou úklidovou službu. Odborníci mají vhodné vybavení a profesionální čistící prostředky pro chemické čištění, které účinně působí na veškeré druhy tkanin.

Důležitá rada na závěr. Pokud se na pohovce objeví první skvrny, není třeba čekat na plánovaný úklid. Čerstvé skvrny se odstraní mnohem rychleji a s menším úsilím než staré. Pokud si nejste jistí, zda jste si vybrali správný prostředek na čištění čalounění, nejprve ho vyzkoušejte na nenápadném místě na pohovce. Pokud se barva nezměnila, můžete přípravek použít.

Specifika čištění kožené pohovky

O kožené výrobky je třeba pečovat podle zvláštních pravidel. Použití nevhodných prostředků může vést k poškození materiálu: vzniku trhlin, změně barvy atd. I když na první pohled veškeré kožené pohovky vypadají stejně, ve skutečnosti tomu tak není, protože technologie, které výrobci používají, se mohou lišit. Proto doporučujeme vždy kontrolovat pokyny k použití výrobku. Pokud se rozhodnete použít čištění pomocí domácích prostředků, nejprve je vyzkoušejte na nenápadném místě.

Prvním krokem při čištění kožené pohovky je určení typu znečištění. Je třeba poznamenat, že materiál je poměrně hustý, takže prach a tekutiny nemohou proniknout do jeho tloušťky. K jejich odstranění stačí i otření mokrým hadříkem. U inkoustových skvrn použijte k odstranění skvrn alkohol a bavlněný odličovací tampon. Chcete-li se zbavit mastných nečistot, použijte jedlou sodu ー ta pomůže vstřebat mastnotu. Pokud si nejste jistí původem skvrn, jednoduše smíchejte ocet a vodu v poměru 1:1. Ponořte měkkou houbu do roztoku, odstraňte přebytečnou tekutinu a opatrně otřete povrch pohovky. Osušte čistým ručníkem.

Důležité! I když se zdá, že použít vlhké ubrousky je nejjednodušší a nejvhodnější způsob, jak vyčistit koženou pohovku, jejich použití je velmi nebezpečné. To je způsobeno tím, že obsahují alkohol a další agresivní chemikálie, které negativně ovlivňují stav kůže.

A co se škrábanci? Když už čalounění není nové, může na něm být spousta drobných poškození. Vyčistit prohlubeň je záhodno pomocí jedné z uvedených metod, poté je třeba použít jemný (například dětský) olej na bavlněný odličovací tampon a ošetřit poškozené místo. Přebytečný olej je třeba odstranit suchým ubrouskem.

Po dokončení čištění se doporučuje používat změkčující přípravek, protože voda sama o sobě může vysušit kůži. Místo změkčovače se často používá kokosový, citronový nebo jiný jemný olej.

Je velmi dobré pravidelně pečovat o kožené výrobky. Domácí změkčující prostředek si můžete vyrobit z obyčejného octa a citronového oleje, ty se smíchají ve stejném poměru. Roztok se aplikuje pomocí měkkého hadříku, kterým jednoduše otřete povrch. Prostředek lze používat jednou nebo dvakrát ročně.

Správné pravidelné čištění pohovky

Mokrý úklid je účinný způsob čištění měkkých povrchů, ale vyžaduje poměrně hodně času. Obecně platí, že stačí dělat pravidelné preventivní čištění čalouněného nábytku, aby se zabránilo vzniku vážnějšího znečištění.

Především pravidelně používejte vysavač. Tento týdenní úklid pomůže odstranit přebytečný prach a suché nečistoty, které se shromažďují v trhlinách a schovávají se mezi chlupy. Díky tomu bude pohovka vypadat nověji. Další způsob, jak se zbavit prachu, je použít vlhké bavlněné prostěradlo. Je třeba jej rozložit povrch čalounění a trochu přitlačit zhora. Poté se tkanina opláchne a postup se zopakuje podruhé.

Prevence mastnoty

Mastnota na nábytku je výsledkem působení suchých a vlhkých nečistot. Nedostatečně vysušený povrch pohovky, na kterou se posadíte bez ohledu na opatrnost, způsobí tento druh znečištění. Např. oděv, ve kterém běžně chodíme venku a pak se v něm posadíme doma, kontakt se zpocenou kůží, srstí nebo špinavýma rukama, spadlý kousek banánu či uzeniny na povrch čalounění také způsobují vznik mastnoty. Příčin znečištění je spousta, existuje pouze jedno doporučení pro prevenci ー vyhnout se působení znečišťujících faktorů.

To znamená, že doma je lepší nosit domácí oblečení, které bude mnohem čistší než to, co nosíme venku. Pokud je to možné, je třeba se vyhnout konzumaci potravin na pohovce a přesunout místo, kde si děti hrají s plastelínou nebo barvami, co nejdále od čalouněného nábytku. Můžete také naučit psa nebo kočku, aby si vybírali jiné místo pro odpočinek (například pořídit pro své miláčky speciální lůžka). Pokud nejste připraveni na změnu svého životního stylu, ale chcete se vyhnout mastnotě na pohovce, doporučujeme používat odnímatelný potah. Koupit ho můžete buď v obchodě nebo si objednat zakázkovou výrobu. Potah lze prát v běžné pračce, což výrazně usnadňuje udržování čistoty.

Kategorie produktů

Přečtěte si také

Vlastnosti nábytku z laminované DTD Vlastnosti nábytku z laminované DTD Laminovaná DTD je materiál, ze kterého se vyrábí lví podíl nábytku ve středním a rozpočtovém segment
Jak rychle odstranit škrábance z nábytku Jak rychle odstranit škrábance z nábytku I ten nejdražší a nejkrásnější nábytek není chráněn před drobnými vadami, jako jsou škrábance a trhl
Jak doma rychle a kvalitně vyčistit pohovku Jak doma rychle a kvalitně vyčistit pohovku Většina z nás tráví hodně času pravidelným uklízením. Úklid se však často omezuje pouze na odstraňov
Jak si vybrat čalouněný nábytek do kuchyně? Jak si vybrat čalouněný nábytek do kuchyně? Kuchyně není jen místo, kde se vaří jídlo. Často se zde konají rodinná setkání a dokonce se zde host
Vyberte si možnosti půjčky
Úvěrový plán Počet splátek Měsíční platba Podmínky pro půjčku
  • K úhradě s DPH: 0
  • Měsíční platba: 0

*Úvěrová kalkulačka pro přibližnou měsíční splátku

Přihlásit se
Obnova hesla

Přihlášení přes sociální sítě

Nemáte účet Registrace
Obnova hesla
Zašleme vám SMS s novým heslem
Registrace

Přihlášení přes sociální sítě

Máte účet  Přihlásit se
Úspěšně odesláno

Děkujeme za vaše kontaktování.
Brzy vás budeme kontaktovat, abychom to potvrdili.

Děkujeme za přihlášení k odběru!

Potvrďte svůj e-mail na zadaný e-mail

Zpětná vazba
Doba provozu call centra Po-Pa: 8:00 – 16:00
So, Ne: zavřeno
Servisní oddělení +420 777 831 293 service@dubok.cz
Vyberte vaše město
Upravit objednávku
Částka
  • Zboží: 0
  • K úhradě s DPH: 0 Kč