Katalog nábytku
Přihlásit se

Prihlásit se k svému účtu Create an account if you do not have

Přihlásit se Registrace

Jak si vybrat čalouněný nábytek do kuchyně?

Druhy čalouněného kuchyňského nábytku

Rozmanitost čalouněného kuchyňského nábytku je poměrně velká — výrobci se snaží uspokojit potřeby každého zákazníka, vyvíjejí modely pro jakoukoliv velikost místnosti, vkus a rozpočet. K zařízení útulného kuchyňského koutku lze zakoupit:

  • sedačky. Mohou být jak standardní, tak rozkládací — mohou posloužit i na přespání. Pokud máte málo volného místa, můžete si vybrat rohové modely, do kterých se ve srovnání se židlemi vejde víc hostů. Takové kuchyňské sedačky mohou být vybaveny dalšími úložnými prostory a policemi;
  • křesla. Jsou vhodná pro kuchyňské prostory, kde je dost místa. Mohou být nejen standardní, ale i multifunkční – vyklápěcí nebo rozkládací;
  • stoličky a měkké židle. Alternativa pro ty, kteří nemají dost místa v kuchyni. Stoličky a židle lze strčit pod stůl, když nejsou používány, což umožňuje uvolnit více místa na vaření;
  • taburety jsou podobné běžným kuchyňským stoličkám. Rozdíl je v tom, že místo nohou mají úložný prostor, do kterého lze schovat zbytečné drobnosti. Zároveň lze taburet strčit pod stůl, když není potřeba. Je vhodné jej používat nejen v kuchyni, ale i v jakékoliv místnosti jako podložku pro nohy;
  • měkké lavice. Liší se od sedaček tím, že nemají pevnou zadní část. Díky tomu lze snížit hloubku výrobku a ušetřit pár desítek centimetrů volného prostoru v malé kuchyni.

Velká rozmanitost variant umožňuje vybrat pohodlný nábytek dle vašich požadavků na prostor a design. Čalouněné kuchyňské sedačky bývají jednotné, tzn. jejich části jsou vzájemně propojeny, nebo modulární, pokud se skládají z jednotlivých prvků.

Funkce čalouněného kuchyňského nábytku

Čalouněný kuchyňský nábytek je účelným doplňkem. Plní několik důležitých funkcí:

umožňuje pohodlně usadit člen rodiny a hosty u stolu. Sedět na sedačce je mnohem pohodlnější než na židli nebo stoličce. Měkký povrch s pohodlnými zády umožňuje plně se uvolnit a zaujmout co nejpohodlnější polohu;

slouží jako extra ložnice. Některé modely kuchyňských pohovek se snadno rozkládají a proměňují se v plnohodnotnou postel. Je důležité zajistit dostatečné množství volného prostoru pro manévry pohyblivého mechanismu;

vytváří další úložné prostory. Vybírejte si pohovky s vestavěnými policemi, kam můžete umístit jakékoliv předměty, které nepotřebujete neustále držet po ruce. Pod měkkými sedadly lze uložit nádobí na piknik, konzervy a prázdné plechovky, nákupní tašky a mnoho dalšího;

zdůrazňuje jídelní zónu. Podobné rozdělení prostoru pomocí nábytku je vhodné pro majitele studiových apartmánů. Větší kusy nábytku umožňují vyhnout se instalaci příčky.

Pokud v kuchyni není místo pro plnohodnotný čalouněný koutek, vždy můžete zvolit kompaktnější alternativu. Může se jednat o sklopná sedadla nebo kompaktní lavičky, které zaberou minimální prostor.

Přítomnost úložných prostorů

Otázka organizace úložných prostorů je obzvláště důležitá v malých kuchyních. Nedostatek volného prostoru omezuje možnost pořídit si skříň pro umístění veškerého nutného nádobí. Proto se zákazník snaží nakupovat multifunkční čalouněný nábytek, který má další úložný prostor. Veškeré potřebné věci můžete schovat do šuplíků pod sedadly. Hosté nic nepoznají – zvenku přítomnost úložných prostorů není vidět. Můžete na ně umístit různé doplňky, které se mohou v kuchyni hodit.

Materiály pro výrobu čalouněného kuchyňského nábytku

Kuchyně je vždy zónou zvýšeného rizika. Nábytek se snadno zašpiní nejen při vaření, ale i při jídle. Zvýšené teploty a vysoká vlhkost nepřispívají k zachování čalounění, proto se spousta zákazníků obává kupovat čalouněné kousky do kuchyně. Ve skutečnosti je riziko vážného poškození takového nábytku minimální. Výrobci se postarali o pečlivý výběr materiálů, které vykazují zvýšenou odolnost vůči nepříznivým faktorům okolí. Korpusy pohovek a čalouněných koutků vydrží zvýšenou vlhkost a vysoké teploty, snadno se čistí od nečistot a tak nepřinášejí zákazníkům další potíže.

Jako základ nábytku se používá přírodní dřevo a jeho dostupnější varianty – odolné vůči vlhkosti, DTD a MDF. Jako dokončovací materiál lze použít chromovanou ocel. Čalounění výrobku se vyznačuje zvýšenou odolností vůči opotřebení, takže není nutné předávat nábytek na profesionální čištění – lze to zvládnout i pomocí běžně používaných čisticích prostředků. Výrobci často pro zpracování používají tkaniny se speciálními impregnacemi – odpuzujícími vlhkost, prach, jsou antimikrobiální. Díky tomu se dá udržet váš čalouněný kuchyňský nábytek po celou dobu krásný a je výrazně zjednodušena péče o něj.

Životnost výrobků závisí na materiálech vnitřního plnění. Nejlevnější variantou je pěnová pryž. Je obecně levnější a může se lehce opotřebovat, pokud výrobce šetřil na její kvalitě. Dlouhodobější životnost má pěnový polyuretan.

Kombinace barev čalouněného kuchyňského nábytku

Čalouněný nábytek do kuchyně vybíráme nejen z hlediska pohodlí a praktičnosti, ale také s ohledem na to, zda jeho design odpovídá zvolenému stylu interiéru a barevné škále.

Odborníci nedoporučují držet se jednobarevného designu místnosti. Podle jejich doporučení je vhodné zvolit tři barvy, jejichž poměr v interiéru bude 6:3:1. Odstín čalouněného nábytku by měl vždy vystupovat na pozadí stěn. V případě designu kuchyňského prostoru je vhodnější volit tmavší barvy.

Čalouněný kuchyňský nábytek se může stát výrazným prvkem a vrcholem interiéru. Stačí zvolit správnou barvu nábytku. Aby výsledný design vypadal co nejlépe, vyzdobte místnost několika menšími předměty, aby odpovídaly tónu v prostoru s čalouněným nábytkem. Nezapomínejte na to, že výběr barvy je důležitý. Má velký vliv na celkový dojem kuchyně a vnímání prostoru. V malých kuchyních se proto raději vyhněte tmavému nábytku.

Výhody použití čalouněného kuchyňského nábytku

Mít v kuchyni čalouněný nábytek je dnes běžnou praxí. Nejde jen o pohodlí hostů, ale i hospodyní. Ve velké prostorné místnosti je třeba vyčlenit jídelní zónu, není vhodné zde umístit dlouhé stoly a velké množství židlí, zvláště pokud je rodina malá. V tomto případě můžeme využít pohodlné kuchyňské sedačky, které poskytují dostatek prostoru.

Zákazníci, kteří mají malý kuchyňský prostor, by měli upřednostnit nákup kompaktní kuchyňské sady. V takovém případě ocení její schopnosti využít sebemenší volný koutek. Pod sedadly jsou umístěny další úložné prostory pro kuchyňské a domácí potřeby, což řeší problém nákupu dalších polic či skříněk. Přitom sedět na menším čalouněném kuchyňském nábytku je mnohem pohodlnější než sedět na tvrdé židli nebo stoličce.

Jak si správně vybrat čalouněný nábytek do kuchyně?

Krok 1. Plánování prostoru. Nejprve se musíte rozhodnout, kam umístit čalouněný nábytek. Může být umístěn jak v rohu, tak uprostřed místnosti, pokud to volný prostor dovolí. Nábytek ve tvaru L je nejlepší řešení pro omezený prostor, protože stojí blízko stěny. Pokud není volný roh, můžete zvolit rovné pohovky nebo lavičky.

Krok 2. Definování funkcí. Je důležité si předem naplánovat, kolik osob má čalouněný nábytek pojmout, zda potřebujete úložné prostory, zda se vyplatí vybrat pohovku s rozkládacím mechanismem. Obzvláště praktické jsou modulární konstrukce, protože umožňují měnit konfiguraci dle vlastního uvážení. Polokruhové modely jsou obecně prostornější, využívají veškerý prostor (na rohu pohovky ve tvaru L se sedí velmi zřídka).

Krok 3. Vybrat si barvu a design. Pokud jsou v domě malé děti, bude velmi obtížné udržet v čistotě světlý nábytek. Odstraňování skvrn od některých potravin a čerstvého ovoce může být problematické bez ohledu na typ potahových látek. V takovém případě můžete zvolit vnější povrch ekokůže. Tento materiál neabsorbuje nečistoty, takže je lze snadno odstranit vlhkou houbou. Dokonce se lze snadno zbavit i zaschlých zbytků jídla, kterých si rodiče včas nevšimli.

Kategorie produktů

Přečtěte si také

Jak si vybrat čalouněný nábytek do kuchyně? Jak si vybrat čalouněný nábytek do kuchyně? Kuchyně není jen místo, kde se vaří jídlo. Často se zde konají rodinná setkání a dokonce se zde host
Výhody a nevýhody mechanismu rozkládání pohovky typu Delfin Výhody a nevýhody mechanismu rozkládání pohovky typu Delfin Výběr rozkládacího čalouněného nábytku je v dnešní době velmi oblíbený. Pro zákazníky, kteří mají ma
Jak doma rychle a kvalitně vyčistit pohovku Jak doma rychle a kvalitně vyčistit pohovku Většina z nás tráví hodně času pravidelným uklízením. Úklid se však často omezuje pouze na odstraňov
Vlastnosti nábytku z laminované DTD Vlastnosti nábytku z laminované DTD Laminovaná DTD je materiál, ze kterého se vyrábí lví podíl nábytku ve středním a rozpočtovém segment
Vyberte si možnosti půjčky
Úvěrový plán Počet splátek Měsíční platba Podmínky pro půjčku
  • K úhradě s DPH: 0
  • Měsíční platba: 0

*Úvěrová kalkulačka pro přibližnou měsíční splátku

Přihlásit se
Obnova hesla

Přihlášení přes sociální sítě

Nemáte účet Registrace
Obnova hesla
Zašleme vám SMS s novým heslem
Registrace

Přihlášení přes sociální sítě

Máte účet  Přihlásit se
Úspěšně odesláno

Děkujeme za vaše kontaktování.
Brzy vás budeme kontaktovat, abychom to potvrdili.

Děkujeme za přihlášení k odběru!

Potvrďte svůj e-mail na zadaný e-mail

Zpětná vazba
Doba provozu call centra Po-Pa: 8:00 – 16:00
So, Ne: zavřeno
Servisní oddělení +420 777 831 293 service@dubok.cz
Vyberte vaše město
Upravit objednávku
Částka
  • Zboží: 0
  • K úhradě s DPH: 0 Kč